HTML5 optimizacija

HTML5 je stigao!

 

HTML5 implementacija sadrži mnogo naprednih promena u odnosu na predhodni standard ali se svakako ogleda u “cross-platform” kompatibilnosti. To znači da nije važno da li koristite tablet ili smartphone, netbook, notebook ili ultrabook ili Smart TV; ako vaš browser podržava HTML 5 radiće glatko i bez problema.

Testirajte HTML5 standard sajta

Sajt na kome se nalazite sadrži pomenutu optimizaciju. Uverite se sami: Smanjite prozor vašeg internet brovzea, a zatim ga nastavite smanjivati na veličinu tableta ili “Smart” telefona i pratite šta se dešava sa sadržajem sajta. 🙂

Da li mi je neophodan HTML5 pretraživač?

Verovatno ga već imate. Svi veliki web pretraživači – Firefox, Chrome, Internet Explorer, Opera, Safari i Android podržavaju HTML 5.

Prekretnica u razvoju standarda

Kada je Stiv Džobs odbio da dozvoli Flash na iOS uređajima, složio se da HTML 5 treba da radi sve umesto fleša. I Apple je pobedio, a Adobe nije; HTML 5, ne Flash je tehnologija koja transformiše web. Dakle, šta je tačno i šta zahteva od nas?

Da li će HTML5 zameniti Flash i Silverlight?

Na nekim poljima već jeste: iOS uređaji ne pokreću Flash i mnogi video sajtovi su ili uklonili Flash potpuno ili bar nude HTML5 kao zamenu. Ipak, pošto HMTL5 ne uključuje digital rights management (DRM) tehnologiju za sprečavanje kopiranja, mnogi vlasnici sadržaja i dalje preferiraju vlasničke formate kao što su Flash ili Silverlight. Neki sajtovi, naročito oni zasnovani na Microsoft tehnologijama su potpuno odbacili Flash, ali su ga zamenili Silverlight-om.

Iako je Adobe objavio da će stopirati razvoj Flash Player-a za mobilne uređaje, Flash se takođe koristi za značajno više stvari nego sam video, tako da proces kompletne zamene neće biti baš brz.

HTML – eng. Hypertext Markup Language

Da li svi ARTerEgo sajtovi sadrže HTML5 standard?

Ne. HTML5 standard sadrže paketi “Profi” i “Full“.

Trend je da se u skorije vreme u sve pakete sajtova implementira ova karakteristika.

 

Categories